Hier bent u UIT en toch THUIS!

Boeken

De omgeving

Grou leeft, Grou Bruist!

 

 

Internationaal Watersportdorp.

Iedereen kent Grou als het watersportdorp van Friesland.

Vroeger een belangrijk centrum van schippers, vissers en handelslieden en nu is het dorp uitgegroeid tot een internationaal bekend watersportdorp en wordt het ook wel het hoofddorp van het Friese waterland genoemd.  Het enige dorp waar het centrum door water wordt omgeven. Hier ligt de haven niet in het centrum, Nee het centrum van Grou ligt in de havens. En dit dorp leeft! Het hele jaar door, met haar 50 winkels, meer dan 10 restaurants, een bloeiend ondernemersklimaat en een rijke historie en cultuur is Grou 12 maanden per jaar Het Hoofddorp van Friesland.

 

Cultuur en Historie

Grou is van oorsprong een vroeg middeleeuws terpdorp in het Lage Midden van Friesland met een agrarisch karakter. Dankzij de centrale ligging met talrijke waterverbindingen kon het zich vanaf de 15deeeuw tot een nederzetting van handel en scheepvaart ontwikkelen.  Deze waterrijke historie staat nog steeds centraal en geeft een wandeling door het dorp een extra dimensie met kleine pittoreske ‘winkelstraatjes, meer dan 42 rijksmonumenten en een museum dat vertelt over deze historische rijkdom. Hier ontdek je meer dan alleen het watersportdorp.  Hier ontdek je de Friese cultuur, maak je kennis met de schrijvers van het Fries Volkslied, het ontstaan van Skûtsje Silen, Sint Piter, hout en water en nog veel meer.

 

Een eigen karakter

Grou is een dorp met een eigen karakter. Actief, gezellig en eigenzinnig.  Hier vieren wij geen ‘Sinterklaas’ maar Sint Piter en komt deze goedheilig man niet in december, maar in februari.

Het enige dorp waar nog steeds een constante groei in de samenleving is te zien. Het bruist, het leeft. Geen dorp in Friesland waar zoveel activiteiten en evenementen plaats vinden als in Grou.

Hier koop je in het oude centrum geen huis als toerist, maar als bewoner. Met de bestemming “permanente bewoning “ leeft het dorp ook in de winter en kennen wij geen spookdorp, hoewel met de “spokentocht” in oktober is het echt wel griezelen.

De kracht van het karakter in dit dorp zit in de actieve en positieve bewoners.

 

Culinair:

Grou biedt een uitgebreide variéteit  aan restaurants. Van culinaire hoogstand tot een een broodje, en van Bistro tot Internationale pannekoeken.
In de zomer bruist het van de toeristen en zitten de terrassen vol. In de koudere maanden branden binnen de kachels, verrijkt met kaarslicht, kunt u gezellig plaats nemen in de vele restaurants met Nederlandse, Europese of internationale keuken. De keuze is reuze. Ook proeven? Dat kan tijdens “Proef Grou” op 8 & 9 december een eigenzinnige samenwerking tussen de Grouster horeca en de middenstand.

 

Winkelen

Ook aan winkels geen gebrek. Met meer dan 50 winkels waaronder, een hofleverancier, trendy schoenen, woonaccesoires, Antiek & curiosa, diverse boetieks, een zilversmid en juwelier, echte watersportwinkels, hippe brillen of een nieuwe mobiele telefoon. hier kunt u in een pittoreske en ongedwongen sfeer winkelen.

Tussendoor is er ruime gelegenheid voor een hapje en een drankje. Ook voor de dagelijkse boodschappen biedt Grou alles wat u nodig heeft. Met 3 supermarkten, een ambachtelijke slager, een echte Friese bakker, 2 slijterijen weet u waarom Grou meer dan een bezoek waard is.  

 

Nu weet u waarom  Grou leeft, Grou bruist!

 

Heeft u vragen wat u hier kunt doen, zien in Grou en haar omgeving. We helpen en adviseren u graag naar uw wensen.

 

 

In vakantiehuis De Thuiskamer bent u UIT en toch THUIS!

 

! ivm de Corona maatregelingen is gratis omboeken ook mogelijk.

Uiteraard houden ook wij ons aan de RIVM maatregelen qua schoonmaak, ontsmetting en de 1,5 meter afstand.